Sanacura
Blog – Nieuwsbrieven ¬

Nieuwsbrief no. 4 - Zomer 2016 - Pioenroos, kampioen bij menstruatieperikelen

De pioenroos

Het is alweer midden zomer, we richten ons naar buiten, en de aarde om ons heen staat in volle bloei. Genoeg redenen om een aantal interessante planten eens in het zonnetje te zetten!

In de vroege zomer is een van de opvallendste planten in onze tuin misschien wel de pioenroos. Afkomstig uit China en veelal ietwat melancholisch bezongen om haar kortdurende pracht

een tempel, waar
pioenen bloeien, liep ik voorbij;
het spijt me nu

en daarnaast - genoemd naar Paeon, de god van de geneeskunde - al sinds de oudheid geroemd om haar genezende kwaliteiten.

Inmiddels wel uitgebloeid, maar ja, de geneeskrachtige werking van deze plant vinden we toch in de wortels! De plant gedijt het beste in vochtige, voedselrijke grond, wat dikke vlezige wortels van goede kwaliteit oplevert. Als we in de zomer of de herfst de wortels van een 3 of 4 jarige plant opgraven, de rode schors eraf schillen, de witte wortels koken en daarna in de zon te drogen leggen krijgen we witte pioen, of - in het Chinees - Bai Shao. Een kampioen voeder en hoeder van het bloed en ontspanner en ontharder bij krampende pijnen!

'Vrouwentrio'

Struinend door de moestuin of langs de slootkant, hebben we grote kans de angelica of engelwortel, en de lavas of maggiplant tegen te komen - allebei reuzen van planten, en ook van die liefhebbers van vochtige voedzame grond.

Als we de wortels van de Chinese varianten van deze planten combineren met die van de pioenroos krijgen we het meest fameuze 'vrouwentrio' uit de Chinese geneeskunde: Bai Shao, Dang Gui en Chuan Xiong. Mals, vlezig, krachtig, en super versterkend voor ons bloed!

'Free and easy wanderer'

Twee van deze krachtpatsers - pioen en engelwortel - zien we terug in een wel heel interessante en zeer veel voorgeschreven kruidenformule: Free and easy Wanderer Powder, of letterlijk vertaald, Vrij Ronddwalen Poeder - of in het Chinees Xiao Yao San. Door combinatie met een zestal andere kruiden - waaronder een beetje zoethout, een stukje gember, en een vleugje munt - krijgen we een zeer effectief middel!

Deze kruidencombinatie ondersteunt de spijsvertering, en geeft ons meer energie en stevigheid. Maakt ons bloed krachtiger, maar ook vochtiger, en zachter en soepeler. En last but not least - met dank aan het hoofdbestanddeel van de formule, Chinese bupleurum of goudscherm - zet het vastgelopen energie weer in beweging. De combinatie van deze drie eigenschappen maakt het tot een van de meest favoriete formules van deze tegenwoordig toch wel hectische tijd waarin veel van ons gevraagd wordt. Naast werkdruk vaak veel sociale verplichtingen en zorg voor familie!

De sleutelwoorden van deze formule zijn vitaliteit en flexibiliteit! We worden sterker, dynamischer en groeizaam. Buigzamer, milder en minder rigide. Stromen als water om obstakels heen, wat ons op verrassende plekken brengt en nieuwe inzichten geeft, en......de geest vrijmaakt! Go with the flow.......free and easy wandering....

578b3c6aa3eed_w185aa3f29_sidebarkijkjesindekeuken.png578b3add84a8c_w185d84ac9_pioen1.jpg578b3d20a7bef_w1850a7c29_pioenwortelsbaishao.jpg578b3aae1962e_w185e19668_danggui1.png

Het zal u niet verbazen dat dit wonderlijke Rambling of Wandering Powder zijn toepassing kan vinden bij een grote diversiteit aan klachten. Denk aan gynaecologische problemen zoals last van de menstruatie, premenstruele spanning en overgangsklachten, buikpijn en andere klachten van de spijsvertering, hoofdpijn, vermoeidheid, depressie, slapeloosheid of huidafwijkingen,

Menstruatieperikelen

Veel vrouwen komen de praktijk binnen met hinder van de menstruatie - pijnlijke menstruatie, premenstruele spanning, te heftige of te frequente bloedingen. Ook zijn tijdens en rondom de ongesteldheid andere klachten vaak meer uitgesproken.

Dus terwijl de menstruatie sowieso al een kwetsbare schakel is in het leven van de vrouw, kan het soms heftige maandelijkse bloedverlies het bloed zijn vitaliteit doen verliezen. Ook zwangerschappen, en bevallingen die gepaard gaan met zware bloedingen, kunnen een zware wissel trekken. Regelmatig zie ik in de praktijk dan ook vrouwen wiens bloed zodanig verarmd is dat dit een heel scala aan klachten oplevert en - ja, we komen dan terecht in een vicieuze cirkel - de menstruatie nog weer minder soepel maakt.

Natuurlijk denk ik dan aan het engelwortel, om het bloed weer leven in te blazen. En aan de pioen, om het bloed te bevochtigen en - door droogte ontstane - pijnlijke krampen te verzachten. Als er ook sprake is van vastgelopen energie, veelal door stress of spanning, kan het Free and easy Wanderer Powder, wat een echte vrouwenformule is, een goede keuze zijn. Als er meer puur een bloedtekort is, ga ik het fameuze 'vrouwentrio' inschakelen. Maar misschien is er ook wel sprake van een verlies aan energie en veerkracht vanuit andere lichaamsdelen, of zijn er ophopingen van kou of hitte of vocht. Dan grijp ik naar andere kruidencombinaties.

Ook jonge meisjes in de puberteit kunnen veel moeite en last ondervinden om hun menstruatie goed op gang te krijgen. Erg vervelend! Gelukkig zijn juist jonge mensen vaak erg ontvankelijk voor behandeling, en alleen een beetje engelwortel kan soms al voldoende zijn om het bloed net dat zetje te geven wat nodig is voor een soepeler menstruatie. Ook acupunctuur kan vaak snel resultaten boeken.