Sanacura
Blog – Posts ¬

Ge Hong over slapeloosheid

Ik las vandaag nog weer eens in het gedegen boek “Acupuncture for insomnia. Sleep and dreams in Chinese Medicine” van Hamid Montakab. Daarbij viel mijn oog op de adviezen van de taoïstisch arts Ge Hong uit het China van de 3e eeuw.

Hij raadt een aantal praktische oefeningen aan om te doen voor het slapen gaan. Ik wilde u deze eigenlijk niet onthouden, ze lijken me namelijk goed uitvoerbaar en heel bruikbaar: rustige bewegingen, ademhalingen en aanrakingen zijn natuurlijk uitstekend om de geest te kalmeren zodat er ruimte komt voor de slaap om in te dalen.

  1. Gaat u op de rug liggen met gebogen knieën. Breng met uw handen de knieën naar de borst. Houdt deze positie ongeveer een minuut aan terwijl u rustig door blijft ademen. Strek dan de benen, ontspan uw armen en handen en leg ze naast u neer.
  2. Blijft u op de rug liggen. Strek op de inademing uw beide armen in de lucht richting het plafond. Breng dan op de uitademing de handen naar de borst en maak masserende bewegingen in de richting van de buik. Ontspan de armen en handen en leg ze weer naast u neer. Herhaal dit een aantal maal.
  3. Nog steeds op de rug liggend, maakt u uw handen tot vuisten en plaatst u ze onder de rug, aan elke kant van de ruggengraat ėėn vuist, zo hoog als u kunt reiken richting de schouderbladen. Neem drie diepe ademhalingen, en beweeg dan de vuisten een stukje naar beneden. Herhaal dit een aantal keer totdat de vuisten op het niveau van uw middel zijn. Hier neemt u vijf diepe ademhalingen, waarna u de vuisten verder naar beneden brengt tot het niveau van het staartbeentje. Neem dan weer vijf diepe ademhalingen.
  4. Gaat u nu op de buik liggen, en leg uw handen onder de buik. Adem rustig in en uit, met een pauze na iedere uitademing. Ontspan uw spieren, en laat geestelijke en emotionele spanning wegglijden. Herhaal dit een aantal maal.
  5. Ga dan liggen zoals een hert ligt te slapen in het wild, in de ‘Taoïstische Herten Slaaphouding’: ga liggen op uw rechterzij, en buig uw rechterarm bij de elleboog, waarbij de palm van uw hand naar uw gezicht gericht is. De linkerarm rust op uw zij, de elleboog op uw linker heup, terwijl uw hand voor uw buik hangt. Het rechterbeen ligt uitgestrekt, en de linkerknie is gebogen, rustend op het bed net voor uw rechter dijbeen.

Welterusten!
Anja Sanders, december 2014