Sanacura

Inleiding

De wereld van het wetenschappelijk onderzoek is natuurlijk volop in ontwikkeling en beweging. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de Chinese geneeskunde, gelukkig veelal met een positief resultaat. Wekelijks verschijnen er nieuwe onderzoeksresultaten. U kunt een kijkje nemen in het Journal of Chinese Medicine om een idee te krijgen over hoeveel en wat voor onderzoek er wordt uitgevoerd.

Ook mijn beroepsvereniging NVA heeft een kennis-platform met veel informatie en interessante links aangaande wetenschappelijk onderzoek.

Hieronder heb ik voor een aantal ziektebeelden wat voorbeelden van interessante en vrij recente onderzoeksresultaten verzameld.

Infertiliteit

IVF gecombineerd met Chinese kruiden en acupunctuur geeft het beste resultaat bij infertiliteit.

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft de behandeling van 1231 IVF-patiënten onder de loep genomen. Hierbij werden drie groepen met elkaar vergeleken: IVF zonder aanvullende behandeling, IVF met acupunctuur op de dag van de terugplaatsing van het embryo,
IVF met een combinatie van acupunctuur, Chinese kruiden en dieet- en leefstijl aanbevelingen (geïndividualiseerde behandeling volgens de traditionele Chinese geneeskunde). Binnen de groep met de geïndividualiseerde TCG behandeling was de kans op een succesvolle IVF procedure het hoogst.

Impact of whole systems traditional Chinese medicine on in-vitro fertilization outcomes
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25911598

Chinese kruidengeneeskunde tweemaal zo succesvol als IVF bij vrouwelijke infertiliteit

In een Australische studie hebben onderzoekers van de universiteit van Adelaide, in samenwerking met de regering, een studie gemaakt van een dertigtal onderzoeken onder ruim 1800 vrouwen met onvruchtbaarheidsproblematiek. Hieruit bleek dat de kans om zwanger te worden met Chinese kruidengeneeskunde ongeveer tweemaal zo groot was als met westerse medicatie of IVF. In een periode van 4 maanden werd 50 tot 60% van de vrouwen behandeld met Chinese kruiden zwanger, itt slechts 30% van de vrouwen behandeld met IVF gedurende 12 maanden. Hierbij was het van belang dat de kruidenbehandeling bij iedere vrouw was toegespitst op de specifieke oorzaak van haar infertiliteitsproblematiek.

Efficacy of Traditional CHM in the Management of Female Infertility: A Systematic Review. K Ried, K Stuart Complementary Therapies in Medicine Vol 19 issue 6 Dec. 2011

Acupunctuur verhoogt het succespercentage van IVF

In een Nederlands-Amerikaanse studie zijn de resultaten van zeven onderzoeken naar het effect van acupunctuur als ondersteuning van embryotransfer bij IVF, uitgevoerd sinds 2002 in vier westerse landen, op een rij gezet. Deze studies bevatten gegevens over ruim 1300 vrouwen, en vergeleken acupunctuur uitgevoerd binnen 1 dag na de embryotransfer, met nep-acupunctuur of geen ondersteunende behandeling. Analyse van de resultaten liet zien dat de combinatie van acupunctuur met embryotransfer was geassocieerd met significante en klinisch relevante verbetering van zwangerschapspercentages. Vrouwen die een acupunctuurbehandeling hadden gekregen hadden 65% meer kans op een succesvolle embryotransfer procedure, en 91% meer kans op een levend geboren kind.

Effects of acupuncture on rates of pregnancy and live birth among women undergoing in vitro fertilisation: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2008 Mar 8;336(7643):545-9

Chinese kruiden hebben een gunstig effect op IVF

Uit een recente studie in China bleek dat IVF behandeling gunstiger verliep als deze werd gecombineerd met Chinese kruiden: het baarmoederslijmvlies was dikker, de kwaliteit van het embryo hoger, en de kans op innesteling en zwangerschap was groter.

Effects of Chinese herbs combined with in vitro fertilization and embryo transplantation on infertility: a clinical randomized controlled trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24992752/

Endometriose en fertiliteit

Uit onderzoek is gebleken dat na operatief ingrijpen bij endometriose door vervolgbehandeling met Chinese kruiden de groei van nieuwe endometriosehaarden in het bekken afneemt en de kans op zwangerschap toeneemt.

Controlling the recurrence of pelvic endometriosis after a conservative operation: comparison between Chinese herbal medicine and western medicine

Menopauze

Een recente Deense studie bevestigt: acupunctuur verlicht menopauzale klachten

Uit een recente Deense studie uit 2018 binnen negen huisartsenpraktijken blijkt dat er na 3 tot 6 acupunctuur behandelingen een duidelijke daling optreedt van menopauzale klachten, met name opvliegers, dag- en nachtzweten, emotionele klachten, slapeloosheid en haar- en huidproblemen reageerden goed op de behandelingen.

Efficacy of a standardised acupuncture approach for women with bothersome menopausal symptoms: a pragmatic randomised study in primary care (the ACOM study)
https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/9/1/e023637.full.pdf

Menstruatiepijn

Acupunctuur kan menstruatiepijn verlichten

Australische onderzoekers hebben 10 studies naar menstruatiepijn onder in totaal 944 deelnemers uitgebreid bekeken en geanalyseerd. Hun conclusies waren dat er voldoende bewijs is dat acupunctuur een gunstig effect heeft op menstruatiepijn. Acupunctuur werd in de verschillende studies vergeleken met placebo, medicatie, gebruikelijke zorg, of Chinese kruiden. Gemiddeld resulteerde acupunctuur in een duidelijke verbetering in menstruatiepijn, misselijkheid, rugklachten en algehele kwaliteit van leven.

Acupuncture for primary dysmenorrhoea. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Jan 19;1:CD007854.

Chinese kruidengeneeskunde beter dan medicatie voor menstruatiepijn

Australische onderzoekers hebben 39 onderzoeken (onder bijna 3500 vrouwen) naar de behandeling van dysmenorrhoea (pijnlijke menstruatie) met elkaar vergeleken. Behandeling met Chinese kruidengeneeskunde resulteerde in significante vermindering van pijnlijkheid van de menstruatie, verbetering van de menstruatie in het algemeen, en verminderd gebruik van pijnstillers vergeleken met behandeling met westerse farmaceutische medicatie. Chinese kruidengeneeskunde was ook beter in het verminderen van pijn tijdens de menstruatie dan acupunctuur of hittecompressie. Er waren geen aanwijzingen voor eventuele bijwerkingen van de Chinese kruiden.

Chinese herbal medicine for primary dysmenorrhoea

Depressie

Antidepressiva geven bij lichte tot matige depressie vaak niet veel verbetering

Uit een meta analyse van een groot aantal gepubliceerde en ongepubliceerde onderzoeken bleek dat antidepressiva bij lichte tot matige depressies vaak niet meer verbetering geven als een placebo

Initial Severity and Antidepressant Benefits: A Meta-Analysis of Data Submitted to the Food and Drug Administration

Sneller beter door de combinatie van antidepressiva met acupunctuur bij depressie.

In dit onderzoek onder 750 patiënten die behandeld werden in de huisartsenzorg voor matige tot ernstige depressie, werden drie groepen met elkaar vergeleken: behandeling met alleen antidepressiva, behandeling met antidepressiva en acupunctuur, en behandeling met antidepressiva en gesprekstherapie. Na drie maanden hadden de beide groepen met de gecombineerde therapie significant minder klachten.

Plos Medicine, september 2013 Acupuncture and Counselling for Depression in Primary Care: A Randomised Controlled Trial

Sneller effect door antidepressiva te combineren met acupunctuur bij depressie.

Een recente Chinese studie heeft nogmaals aangetoond dat volwassenen lijdend aan een depressie zich sneller beter voelen door een antidepressivum te combineren met acupunctuur.

The benefit of combined acupuncture and antidepressant medication for depression: A systematic review and meta-analysis. Journal of Affective Disorders, 2015, May 1;176:106-17

Zwangerschap

Moxabehandeling effectief bij stuitligging

Een studie uitgevoerd in Nederland concludeert dat aan acupunctuur gerelateerde interventies (moxabehandeling, acupunctuur, of electro-acupunctuur) op het acupunctuurpunt Blaas 67 effectief zijn in de correctie van stuitligging vergeleken met afwachtend beleid. Onderzoekers hebben negen grote studies vergeleken, en daaruit kwam naar voren dat in de behandelgroep na behandeling nog in 28% van de gevallen een stuitligging werd aangetroffen, en in de controlegroep in 56% van de gevallen de baby nog in stuitligging lag.

Effectiveness of acupuncture-type interventions versus expectant management to correct breech presentation: a systematic review. Complement. Ther Med. 2008 Apr;16(2):92-100