Sanacura praktijk voor acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde
Acupunctuur

Qi en meridianen
Het uitgangspunt van de Chinese geneeswijze is dat qi of levensenergie door het menselijk lichaam stroomt via meridianen of energiebanen.

Punten en naalden
Bij klachten kunnen we door ingrijpen in de energiekringloop proberen een nieuw evenwicht te vinden. We doen dat door enkele van de punten die liggen op de energiebanen te behandelen door deze aan te prikken met zeer dunne, steriele naalden.

De punten die ik het meest gebruik zitten geconcentreerd rond de voeten, enkels, onderbenen en polsen. Ook behandel ik wel punten op de buik, het hoofd, de oren, of op de rug. Gemiddeld zal ik per behandeling zo’n 5 à 10 naalden inbrengen, welke ongeveer 25 minuten op hun plaats blijven. Meestal ligt u hierbij op uw rug op de behandeltafel, en wordt u comfortabel toegedekt.

Wat voelt u ervan?
Over het algemeen wordt het prikken niet als pijnlijk ervaren. Maar het is ook niet zo dat u er niets van zult voelen: het kan een wat tintelend, scherp of zwaar gevoel geven, al dan niet uitstralend in het verloop van de energiebanen.

Mogelijk zult u tijdens het verloop van de behandeling verder niet meer zoveel gewaarworden. Soms zal het zo zijn dat u ervaart dat energie aan het stromen gaat, of dat er hitte gaat ontstaan, of juist verdwijnen. Dit hangt af van uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid, uw opmerkzaamheid, en de keuze van de punten.

De meeste mensen ervaren het als een zachte en ontspannende behandeling.

En erna?
Vooral na een eerste behandeling kunt u zich wat loom of duizelig voelen. Mogelijk voelt u zich in de loop van de week al een stuk beter, of energieker, door het in beweging zetten van de energie. Het kan ook zijn dat er meer tijd nodig is voordat u een duidelijk effect van de behandelingen bemerkt, dit zal vooral zo zijn als we de energie ook moeten versterken.

Vaak zullen ook klachten veranderen waarvoor u in eerste instantie helemaal niet naar de praktijk kwam. In de Chinese geneeskunde kijken we nu eenmaal niet naar op zichzelf staande aandoeningen, maar wordt uw hele systeem betrokken bij het vinden van een nieuw evenwicht. De behandelingen geven de richting tot herstel aan, uiteindelijk zal uw lichaam weer de regie overnemen.

Natuurlijk streven we het liefst naar een volledig herstel, soms lukt dit niet en zijn we tevreden met een aanvaardbare mate van verlichting van lijden en verbetering van uw dagelijks functioneren. Gelukkig komt het zelden voor dat er helemaal geen verschuiving in het klachtenpatroon optreedt.

Hoe vaak?
Behandelingen zijn veelal wekelijks en variëren in aantal van 5 tot 12 (op indicatie meer).

Meer weten?
Wilt u meer weten over het werkingsmechanisme van acupunctuur leest u dan hier verder.