Sanacura praktijk voor acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde
Chinese kruiden

Ook kruidentherapie?
De kruidengeneeskunde is eigenlijk de belangrijkste en meest onmisbare pijler onder de Chinese geneeskunde.
Veelal, maar zeker wanneer er sprake is van een tekort aan energie, zal het voorschrijven van een kruidentherapie naast de acupunctuurbehandeling bijdragen aan een dieper en vollediger herstel. Ik stel een kruidencombinatie samen aan de hand van uw specifieke klachtenpatroon en de observatie van uw pols en tong. De kruiden worden voorgeschreven in de moderne vorm van poeders, capsules, tabletten of druppels (geconcentreerde extracten van de kruiden), welke het innemen vergemakkelijken en de kwaliteit waarborgen. Vaak werk ik met poeders, omdat deze een goede werkzaamheid hebben. Maar vooral omdat het mij de vrijheid geeft af te wijken van standaard formules, en een zo uitgebalanceerd mogelijke combinatie van kruiden aan u voor te schrijven. Voor langdurige chronische klachten echter is soms een lage dosering in tabletvorm juist heel geschikt.

Welke kruiden?
Een Chinese kruidenformule bestaat gemiddeld uit zo’n acht à tien ingredienten. Er kan worden gekozen uit honderden verschillende kruiden, waarvan sommige gewoon in uw keukenkast staan, zoals: gember, kaneel, kardamom, salie en nootmuskaat; anderen in uw tuin staan te bloeien, zoals: kamperfoelie, chrysant, magnolia, clematis en forsythia; en velen inheems Chinese planten zijn, zoals: lotus, ginseng, ginko en rehmania, of aziatische varianten van ons welbekende planten. De werkzame bestanddelen zitten meestal in een deel van de plant, zoals: de bloem, de wortel, de schors, de bladeren of de stengel. Vergeleken met de westerse kruidengeneeskunde, waar over het algemeen met slechts één enkel kruid behandeld wordt, is de Chinese kruidengeneeskunde een verfijnd en ingenieus systeem waar een doorwrochte wetenschap achter ligt.

Hoe werkt het?
Van een goed gekozen formule zult u geen bijwerkingen ondervinden, omdat de verschillende bestanddelen elkaar complementeren en waar nodig versterken of juist verzachten. Inname is over het algemeen twee maal per dag, gedurende een periode van enkele weken of maanden. Regelmatig zal de samenstelling van de formule aangepast worden aan uw veranderende klachtenpatroon en polsdiagnose.

Als u poeders voorgeschreven krijgt lost u 2 volle maatlepeltjes op in een lepel koud water waarna u er heet water over giet en het opdrinkt als een kop kruidenthee, liefst niet bij de maaltijd, maar tussen de maaltijden door. De smaak hangt natuurlijk af van de samenstelling, maar gelukkig vinden de meeste mensen het goed drinkbaar, en vaak zelfs aangenaam van smaak. Tabletjes neemt u in met een beetje warm water.

Apotheek
Ik bestel de kruiden bij Dragon Herbs te Nijmegen of de Natuurapotheek te Pijnacker. Beide zijn betrouwbare adressen met gecontroleerde kruiden van goede kwaliteit. Producten met bestanddelen van bedreigde dieren of planten zijn al jaren verboden op de Europese markt en worden natuurlijk niet gebruikt!

De bestelling wordt vanuit de apotheek naar u verstuurd met een factuur welke u rechtstreeks aan de apotheek betaalt. De kosten komen gemiddeld neer op 1 a 2 euro per dag, afhankelijk van dosering, samenstelling en toedieningsvorm. Chinese kruiden worden niet vergoed door de zieketekostenverzekeraar.

Meer lezen?
Voor extra achtergrondinformatie over kruidengeneeskunde kunt u verder lezen in mijn columns over Chinese kruiden.