Sanacura praktijk voor acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde
Verdere behandelmethoden

Moxa of moxalamp
De acupunctuurpunten kunnen ook behandeld worden met moxa, waarbij een smeulend staafje bestaande uit samengeperst bijvoetkruid boven een punt gecirkeld wordt. Dit heeft een stimulerende, verwarmende en/of verzachtende werking.

Vaker gebruik ik voor extra warmte echter de moxalamp. Deze elektromagnetische lamp heeft een ronde plaat bekleed met mineralen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Wanneer de lamp wordt geactiveerd verwarmen de ingebouwde spiralen de mineralenplaat en worden elektromagnetische golven geproduceerd die door het lichaam herkend en geabsorbeerd worden, met als effect een verbeterde bloed- en lymfecirculatie, spierontspanning en een weldadige, diep doordringende warmte.

Acupressuur of shiatsu
Ook kunnen acupunctuurpunten behandeld worden met acupressuur of shiatsu. Zachte, of soms juist steviger vingerdruk, om de energiedoorstroming te bevorderen. Hierbij kan een diep gevoel van ontspanning worden gecreëerd.

Voeding
Daarnaast kan het van belang zijn aandacht te geven aan uw voedingspatroon, aangezien bepaalde voedingsmiddelen een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan het in stand houden van een verstoorde energiehuishouding. Indien nodig krijgt u geïndividualiseerde voedingsadviezen mee naar huis.

Aandacht voor leefstijl en emoties
Voor een gezonde energiehuishouding is het van belang dat uw draaglast en draagkracht in evenwicht zijn. Daarom kan het wenselijk blijken veranderingen in leefstijl en/of omgeving aan te brengen.

Ook het overheersen van bepaalde emoties kan herstel bemoeilijken. Zo nodig kan dit een aandachtspunt in de behandeling zijn.

Ontspanning en ademhaling
Vaak is moeilijk kunnen ontspannen een onderhoudende factor in het voortduren van een klachtenpatroon. De acupunctuur- en kruidenbehandeling wordt dan gericht op het vinden van een meer harmonisch evenwicht. Tussen de acupunctuurbehandelingen kunt u zelf aan de slag gaan met behulp van ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Hier kunt u indien gewenst diverse cd’s voor mee naar huis krijgen.

Ter ondersteuning wordt soms tijdens het consult gewerkt met het hartcoherentie programma van Heartmath, een computerfeedback-programma waarbij door middel van bepaalde ademhalingstechnieken (waarbij het vooral gaat om het aanleren van een kalme, evenwichtige en diepe ademhaling) en het oproepen van positieve emoties wordt geoefend om in een toestand van rust en harmonische afstemming te komen. U kunt hier verder lezen over hartcoherentie.

Qigong 
Daarnaast zal voor een aantal onder u het doen van Qigong oefeningen bij kunnen dragen aan het welbevinden.