Sanacura praktijk voor acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde
Kanker

De diagnose kanker
Als u de diagnose kanker krijgt, staat uw wereld op zijn kop. Angst en onzekerheid staan op de voorgrond. En terwijl u zich vaak niet eens ziek voelde, zal uw conditie drastisch aangetast worden door de diverse agressieve therapieën als chirurgie, bestraling en chemokuren welke meestal onmiddellijk worden ingezet. Gelukkig vaak met levensreddend of -verlengend effect.

Herstel bespoedigen of uw welbevinden vergroten?
Wellicht bent u op deze site terechtgekomen omdat u aan het onderzoeken bent of er manieren zijn om uw herstel te bespoedigen of uw welbevinden te vergroten. De laatste jaren is daar binnen de Chinees geneeskundige beroepsgroep steeds meer aandacht voor gekomen. En de resultaten lijken zeker niet tegen te vallen.

Acupunctuur kan vooral ingezet worden bij

 • pijn door tumorgroei, postoperatief, of na bestraling
 • misselijkheid tijdens chemokuren
 • spanning en stress
 • vermoeidheid en slapeloosheid
 • opvliegers ten gevolge van hormonale therapie

Chinese kruiden worden gebruikt om

 • misselijkheid, pijn, droge mond, opvliegers en neurologische klachten te verzachten
 • ondersteuning en versterking te bieden bij vermoeidheid, zwakte en psychische problematiek (leest u hier verder)
 • de schade toegebracht door reguliere therapieën te beperken. Er is bijvoorbeeld een duidelijk beschermend effect op het beenmerg aangetoond, waardoor de daling van rode en witte bloedcellen met meer dan 50% kan verminderen. Klikt u hier of hier om het interessante artikel van Yair Maimon in the Oncologist hierover te lezen.
 • mogelijk de tumorgroei te onderdrukken
 • en de werkzaamheid van chemokuren en bestraling te bevorderen
 • het immuunsysteem te versterken

Onderzoek
Helaas is in Nederland binnen de reguliere geneeskunde en vanuit de overheid de stemming ten aanzien van complementaire therapieën vrij negatief. Dat is jammer. Gelukkig is er in de ons omringende landen veel meer openheid en zijn er diverse onderzoekscentra gekoppeld aan universiteiten in onder andere Engeland en Amerika. Ook de verschillende kankerinstituten en –verenigingen spelen in die landen veel meer in op de integratieve oncologie. Ik zet een aantal links voor u op een rijtje, om u een beetje een indruk te geven van wat er zoal speelt op dit vlak: klikt u hier en hier voor het profiel van onderzoekers naar de werking van traditionele kruiden aan de universiteiten van Oxford en Cardiff, en hier, hier en hier voor de websites van de Britse en Amerikaanse kankerstichtingen en -centra.

Versterking en ondersteuning
Concluderend kan ik zeggen dat tijdens elke fase van de reguliere behandeling van kanker – ervoor, tijdens, of erna – Chinese geneeskunde versterkend en ondersteunend kan werken, en mogelijk herstel kan bevorderen.

Praktijk
Voor de praktijk haal ik mijn inspiratie veelal uit het werk van Butch Levy en Tai Lahans, Amerikanen met langdurige ervaring in de integratie van westerse en Chinese geneeskunde in de zorg voor kanker.

Meer recent baseer ik mijn behandelstrategie steeds vaker ook op de principes van de klassieke Chinese geneeskunde zoals onderwezen door het Amerikaanse instituut ICEAM. Hierbij is naast uw ziektegeschiedenis en de beoordeling van uw actuele klachten en symptomen, een grondige polsdiagnose van uitermate groot belang. Uw pols geeft zeer veel informatie over uw huidig functioneren en over uw onderliggende aanleg en constitutie. Al deze gegevens samen bepalen met welke acupunctuurpunten en/of kruidenformules we u in een zo goed mogelijke conditie kunnen krijgen.

Nog vragen?
Als dit verhaal uw belangstelling heeft gewekt, neem dan gerust contact op met de praktijk voor verdere informatie.

Meer lezen?
Als u meer wilt lezen over Chinese kruiden klik dan hier en hier.