Sanacura praktijk voor acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde
Maag- en darmklachten

Problemen van het maag-darmkanaal komen heel veel voor. Dit kan variëren van maagpijn, misselijkheid, zuurbranden of een opgezet gevoel, tot chronische buikpijn of darmkrampen met diarree of constipatie. Van deze klachten kunt u zich erg vervelend voelen. Een slecht werkende spijsvertering heeft namelijk een heel directe invloed op ons gevoel van welbevinden, en daarnaast kunnen soms ook voedingsstoffen nog eens minder goed worden opgenomen.

Welke ziektebeelden?
Het meest voorkomende spijsverteringsprobleem is wel de prikkelbare of spastische darm, waarbij de darm overgevoelig is geraakt voor allerlei invloeden van buitenaf zoals bepaalde voedingsmiddelen, of stress en spanning thuis of op het werk. Maar ook klachten van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa  zien we veel. Helaas heeft de westerse geneeskunde bij deze aandoeningen niet altijd een afdoende effect.

Wat is de oorzaak vanuit Chinees-geneeskundig perspectief?
Hoe verklaren we problemen met de spijsvertering nu eigenlijk vanuit de Chinees geneeskundige visie?
Mogelijk is er slechts een tijdelijke verstoring waarbij de spijsverteringsenergie een verkeerde richting neemt en gaat stijgen in plaats van dalen. Maar vaak zien we ook meer permanente klachten door een onrustig spijsverteringsstelsel, door lokale ophopingen, een teveel aan lucht of vocht, of juist droogte, kou of hitte in de buik……Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, die ieder vragen om een eigen plan van aanpak. Over het algemeen moet eerst het spijsverteringskanaal beter doorgankelijk worden gemaakt, en tot rust worden gebracht, waarna in veel gevallen een periode van versterking noodzakelijk zal blijken te zijn.

Kunnen we er iets aan doen?
In de praktijk zal ik aan de hand van uw klachtenpatroon, pols- en tongdiagnose en een buikonderzoek mij een beeld vormen over hoe en waar het is misgegaan met de energiehuishouding in uw maag-darmkanaal. Gelukkig kunnen we met de combinatie van acupunctuur, Chinese kruiden en voedingsadviezen uw spijsvertering vaak goed ondersteunen en uw klachten verlichten.
Daarnaast kan het vaak zinvol zijn om met ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken uw lichaam te helpen het evenwicht terug te vinden. Over hoe dit te doen kan ik u in de praktijk aanwijzingen geven.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met de praktijk. U kunt ook verder lezen over acupunctuur of Chinese kruiden.