Sanacura praktijk voor acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde
Zwangerschap

Zwanger zijn is een prachtige periode in uw leven. Een nieuw leven dat in u groeit! Uiteraard vraagt dit veel van uw lichaam, en helaas gaan deze aanpassingen vaak gepaard met aanzienlijke klachten. Veel zwangerschapsklachten lenen zich echter uitstekend voor behandeling met acupunctuur. Acupunctuur is een zachte, vriendelijke en veilige behandelingsmethode zonder bijwerkingen en zonder nadelige gevolgen voor uw kindje.

Misselijkheid
Misselijkheid is de klacht die we misschien wel het meest horen van zwangeren in de acupunctuurpraktijk. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien er bij ongeveer de helft van de zwangerschappen sprake van is. De meeste misselijkheid zien we tussen de 6 en 16 weken, met als dieptepunt de periode tussen de 8 en 12 weken. Gelukkig kan acupunctuur veelal verlichting geven, en soms de misselijkheid helemaal doen verdwijnen.

Wat kunt u zelf doen? Zorg er in ieder geval voor dat u niet uitdroogt. Niet alleen omdat dit uw lichaam totaal ontregelt, maar ook omdat het de misselijkheid alleen maar verergert. Als het u niet goed lukt om voldoende te drinken, neem dan regelmatig kleine hoeveelheden. Soep is een uitstekende manier om vocht binnen te krijgen, denk aan aardappelsoep (een heel neutrale smaak!), groentesoep of kippenbouillon. Kamillethee, muntthee of gemberthee zijn ook prima. Gemberthee kunt u zelf maken door een stukje verse gember te laten trekken in gekookt water, of voor een wat sterkere thee 10 minuten mee te laten koken. Voeg naar smaak wat honing toe, maar neem niet meer dan 3 koppen per dag. U kunt natuurlijk ook gewoon water drinken, eventueel met wat versgeperst citroensap erdoor. Of zuig op ijsblokjes of stukjes peer of meloen. Eet elk uur of om de 2 uur kleine hoeveelheden vast voedsel, zodat uw maag steeds gevuld blijft. Denk aan een handje rozijnen of noten (vooral amandelen!), een sneetje brood of een stuk fruit, crackers, rijst, pasta en granen, gewokte groenten, yoghurt, of licht verteerbaar kant-en-klaar babyvoedsel………Als u overgevoelig bent voor geuren kunt u in de slaapkamer pepermuntolie branden in een aromalampje, of vanille in de keuken. Ook kan de natuurlijke geur van een citroen prettig zijn om in de buurt te houden.

In deze eerste weken van de zwangerschap treden er enorme veranderingen op in uw lichaam, terwijl er aan de buitenkant nog niets te zien is. Als u zich moe voelt, en veel behoefte heeft aan slaap en lange nachten maakt, betekent dat meestal dat uw lijf dat ook nodig heeft. Probeer dan overdag wat extra rustmomenten in te bouwen. U zult merken dat u zich ook qua misselijkheid gelijk een stuk beter voelt!

Andere klachten
Andere klachten waar acupunctuur een effectieve behandeling voor is, zijn zuurbranden, vasthouden van vocht, constipatie, bekkeninstabiliteit, ischias, lage rugpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, spataderen en aambeien, preventie van urineweginfecties. jeuk en vaginale afscheiding.

Naast deze lichamelijke ongemakken verandert er veel in uw leven als u zwanger bent. U bereidt zich voor op uw rol als moeder, en de relatie met uw partner verandert. Vaak zullen deze veranderingen als verrijkend worden ervaren, maar het is ook mogelijk dat u zich juist onzeker en emotioneel kwetsbaar voelt. Misschien krijgt u last van paniekaanvallen of depressieve gevoelens, of prikkelbaarheid en huilbuien. Ook dan kan acupunctuur waardevol zijn, en u helpen om uw emotionele leven meer in balans te krijgen.

Stuitligging
Als uw zwangerschap verder gevorderd raakt kan zich het probleem van een niet optimale ligging van het kindje voordoen. Bij stuitligging pas ik (bij voorkeur in de 34e week, eventueel ook later) vaak moxa behandeling toe. Hierbij wordt een smeulend staafje bestaande uit samengeperste bladeren van de plant met de naam ‘bijvoet’ boven een punt gecirkeld. Dit heeft een stimulerende, verwarmende en/of verzachtende werking. Bij stuitlig bestaat de moxabehandeling uit een 10-daagse behandeling (1 a 2 maal per dag gedurende 15 a 20 minuten per keer) van beide Blaas 67 punten op de kleine teen. Dit is het punt aan de zijkant van de kleine teen bij de buitenhoek van de nagelriem. De eerste keer zal ik het u in de praktijk demonstreren, de volgende behandelingen kunt u of uw partner zelf thuis uitvoeren. U krijgt dan een aantal moxastaafjes van mij mee naar huis. Uit onderzoek (kijkt u hier) is gebleken dat door de moxabehandeling de kans op draaiing toeneemt van 50 tot 75%, en een eventuele externe manuele draaiing soepeler verloopt. Het onderliggend mechanisme is dat door de behandeling van dit acupunctuurpunt de baby actiever gaat zoeken naar de beste positie voor een gemakkelijke bevalling. Veel vrouwen voelen dan ook dat de baby beweeglijker wordt tijdens of na een moxabehandeling. Neem ook eens een kijkje op www.stuitlig.nl voor allerlei wetenswaardigheden over de moxa behandeling bij stuitligging.

Voorbereiding op de bevalling
Tijdens de laatste maand van de zwangerschap is een wekelijkse acupunctuurbehandeling aan te raden als voorbereiding op de bevalling. Naast aanbevelingen om voor voldoende rust en een gezond dieet te zorgen en al te heftige emoties te vermijden zal de behandeling bestaan uit het reguleren, versterken en in harmonie brengen van uw energie. U zult zich krachtiger en evenwichtiger voelen en doordat de acupunctuur ondersteuning biedt bij de lichamelijke veranderingen die nodig zijn om de bevalling in gang te zetten hebt u een grotere kans dat deze sneller, natuurlijker, efficiënter en minder pijnlijk verloopt.

Als extra voorbereiding op de bevalling kunt u samen met uw partner acupressuurtechnieken (drukpuntmassage) leren, niet alleen voor pijnstilling tijdens de bevalling, maar ook voor een efficiënter verloop van de bevalling. Van de website van de Nieuw-Zeelandse Debra Betts kunt u een (in het Nederlands vertaald!) boekje downloaden over acupressuur tijdens de bevalling, klik daarvoor hier. En klik hier voor video’s over hoe je de punten kunt vinden. Als u dat wilt kan ik u en uw partner in de praktijk demonstreren hoe deze acupressuur toegepast kan worden – een mooie bijdrage aan een pijnlozer bevalling!

Over tijd
Misschien voelt u zich helemaal klaar voor de bevalling, maar laat deze op zich wachten. U raakt over tijd! Als u de 40 weken gepasseerd bent en u wordt ongeduldig kan alsnog de bovengenoemde voorbereidende acupunctuurbehandeling worden uitgevoerd. Deze behandeling kan ervoor zorgen dat de baarmoedermond beter gaat rijpen en de ontsluiting gemakkelijker verloopt. Als er een medische indicatie is om bij u de bevalling in te leiden, is het mogelijk om twee of drie dagen voor die tijd een acupunctuur-inleidings-behandeling te geven. Deze ‘inleidingspunten’ kunt u zelf thuis nog een aantal keer met acupressuur behandelen. Deze behandeling zal de medische inductie en de erop volgende bevalling soepeler laten verlopen, en soms zelfs de bevalling spontaan in gang zetten.

Na de bevalling
En eindelijk bent u dan moeder geworden van uw kindje. Helaas is niet altijd alles rozengeur en maneschijn na de bevalling. Er wordt veel van u gevraagd. Tegelijkertijd heeft uw lichaam heel wat moeten doorstaan, en mogelijk voelt u zich moe en lamlendig, of prikkelbaar en depressief. Over het algemeen kost het minstens een maand om enigszins te herstellen van een zwangerschap, en het is van groot belang om in deze tijd goed voor uzelf te zorgen! Mogelijk kan acupunctuur u ondersteuning bieden om er zo snel mogelijk lichamelijk en emotioneel weer bovenop te zijn.

Nieuws en verdere informatie
Klik hier voor diverse nieuwsflitsen en onderzoeksresultaten betreffende acupunctuurbehandeling tijdens de zwangerschap. Verder is er veel interessante informatie te vinden over acupunctuur tijdens de zwangerschap en als voorbereiding op de bevalling op de site van de Nieuw Zeelandse Debra Betts (acupuncture.rhizome.net.nz).

Hebt u nog vragen?
Neem dan gerust contact op met de praktijk!