Sanacura
Klachten ¬

Huidaandoeningen

De huid

De huid is het grootste orgaan van het lichaam, en ook het meest kwetsbare. Huidziekten komen zeer frequent voor en geven u op de eerste plaats veel ongemak, maar zijn daarnaast extra belastend door hun zichtbaarheid. Veel voorkomende aandoeningen zijn acne, eczeem, netelroos of galbulten, gordelroos, psoriasis en rosacea.

Chinees geneeskundige visie
Misschien bent u al jaren bezig uw huidconditie onder controle te krijgen, en hebt u al diverse reguliere behandelingen geprobeerd. Deze zullen meestal gebaseerd zijn op onderdrukking van de symptomen, en klachten komen veelal weer terug na het staken van de behandeling. De Chinese geneeskunde houdt zich juist bezig met het onderzoeken van de onderliggende verstoring in het lichaam.

Kruiden
Huidziekten, met hun puistjes, vochtblaasjes, roodheid, schilfers en jeuk laten zich bij uitstek goed beschrijven door Chinese ziektebegrippen als hitte, vocht, droogte en wind. Omdat huidziekten zo’n duidelijke materiële en tastbare aard hebben, zijn zij vaak goed te behandelen met in het bijzonder Chinese kruiden. Meestal is de combinatie van kruiden met acupunctuur het best. Maar geeft u het genezingsproces een aantal maanden de tijd. Zeker als klachten al langere tijd bestaan, treden verschuivingen langzaam op. Soms echter kunnen vooral eczeem en acne verbazend snel spectaculaire verbeteringen laten zien.

In de praktijk

Veelal baseer ik mijn behandelstrategie op de principes van de klassieke Chinese geneeskunde zoals onderwezen door het Amerikaanse instituut ICEAM. Hierbij is naast de ziektegeschiedenis en het bekijken van de gesteldheid van de huid, een grondige polsdiagnose van uitermate groot belang. Tijdens elk consult zal ik uw pols beoordelen, en de samenstelling van volgende kruidenformules aanpassen aan verschuivingen in uw pols.

In sommige gevallen kan ik beter uit de voeten met de principes van Mazin Al-Khafaji, die al 25 jaar onderzoek doet naar de behandeling van huidziekten met Chinese kruiden in zijn prestigieuze centrum voor Chinese geneeskunde Avicenna in Brighton, Engeland. Het centrum bestaat uit een drukke kliniek, een eigen apotheek en een onderwijsafdeling. Mazin is een begenadigd docent en heeft een fascinerend wereldwijd forum opgezet voor patiëntenbesprekingen open voor Chinees geneeskundigen die zich gespecialiseerd hebben in huidziekten.

Nog vragen?

Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u een afspraak maken? Of hebt u misschien nog vragen over uw persoonlijke situatie? Neem dan gerust contact op!

Meer weten?
Voor meer informatie over acupunctuur en/of Chinese kruiden klikt u hier.

Foto’s
Het meenemen van foto’s van uw huid waarop diverse aspecten en gradaties van uw huidaandoening in de loop van de tijd zichtbaar zijn wordt zeer op prijs gesteld! Met uw instemming neem ik tijdens consulten ook regelmatig foto’s om het verloop van de behandeling goed te kunnen beoordelen.