Sanacura
Klachten ¬

Pijn

Pijn

Pijn komt zeer veel voor, en zien we dus ook regelmatig in de acupunctuurpraktijk – variërend van hoofdpijn, nek- en schouderpijn, rugklachten en ribpijnen tot ischias en voetproblemen.

Pijn beperkt ons!
Pijn kan uw dagelijks leven in hoge mate verstoren – in slaap komen kan lastig worden, u kunt uw draai niet vinden, daardoor gaat vermoeidheid optreden, en wordt uw stemming negatief beïnvloed. Ook raakt u beperkt, omdat handelingen gewoon niet meer lukken. Pijn is nooit een op zichzelf staand fenomeen. Gelukkig kan de Chinese geneeskunde dan wel vaak iets voor u betekenen.

Chinese geneeskunde

Acute pijn en acupunctuur
Acute pijnklachten van tijdelijke aard ontstaan vaak door een verkeerde houding of een plotselinge verkeerde beweging, door te weinig bewegen of juist overmatig trainen, of door een continue repeterende beweging. Acupunctuur kan de pijn reduceren door energieblokkades op te heffen en de doorbloeding van de pijnlijke plek te stimuleren, en door algehele ontspanning van lichaam en geest te bewerkstelligen.

Naast de gewone acupunctuur, waarbij punten verspreid over het lichaam worden geprikt, behandel ik bij pijn ook veel met oor- en/of schedelacupunctuur. Zowel op het oor als op de schedel is het hele lichaam geprojecteerd. Door het aangedane lichaamsdeel op te zoeken – op het oor met behulp van een puntzoekertje – en aan te prikken, zie je veelal snelle reductie van de pijn.

Chronische pijn – wat doen we eraan?
Bij meer chronische pijnklachten is er vaak sprake van een onderliggende verstoring in de energiehuishouding. Er ontstaan dan dieper liggende energie- of bloedblokkades, die niet meer zo gemakkelijk op te lossen zijn. Soms spelen stress en spanning hierbij een grote rol. Ook kan er sprake zijn van een tekort aan energie en weerstand, waardoor het lichaam te droog of te koud kan worden, en daardoor stijf en pijnlijk.

In deze gevallen van aanhoudende pijn is intensievere behandeling geïndiceerd en heeft het vaak een meerwaarde om naast acupunctuur met Chinese kruiden te behandelen. Ook kan het vaak zinvol zijn om met ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken uw lichaam te helpen het evenwicht terug te vinden. Hier kunnen we ook in de praktijk aandacht aan geven. Bovendien is het uiterst belangrijk om in beweging te blijven! Probeert u eens de heilzame, soepele bewegingen van Tai Chi of Qigong!