Ze zijn er alweer een tijdje - mandarijnen! Heerlijke vruchten, vol met vitamine C om de komende winter goed door te komen. Neem het liefst biologische mandarijnen, was ze, schil ze, en geniet van de sappige vrucht, maar……. gooi de schilletjes niet weg! Laat ze gedurende een dag of vijf drogen, bewaar ze in een goed afsluitbare pot en u hebt een krachtig geneesmiddel in voorraad. Gedroogde mandarijnenschil is een prima slijmoplosser. Zodra u last hebt van een losse, volle slijmerige hoest laat u een aantal schilletjes trekken in kokend water om een heilzame thee te brouwen. Voeg eventueel wat honing toe om de licht bittere smaak te verzachten. Gebruik het niet bij een droge vastzittende hoest, en ook voor vrouwen met overgangsklachten zoals opvliegers is het middel te warm en te drogend. Aangezien het tevens de energie beweegt in de buik is het ook altijd goed bij misselijkheid. Dan kunt u de werking versterken door ook nog wat gember toe te voegen.
Naast het gebruik als geneesmiddel (het is een veelgebruikt bestanddeel in de rijke Chinese kruidengeneeskunde!) is de gedroogde mandarijnenschil een populair ingrediënt in de Chinese keuken vanwege de geurigheid en de frisse, licht bittere, maar ook zoete smaak. Het wordt toegevoegd aan soepen, stoofpotten, desserts en marinades. Als u ze kort mee kookt moeten de droge breekbare schilletjes eerst even geweekt worden, bij langer mee pruttelen kunnen ze zo in de pan. Ook kunt u ze toevoegen aan allerlei smaken thee. In Azië worden gekonfijte schilletjes verkocht als snoepjes, een populaire snack voor op reis aangezien het een uitstekend middel is tegen wagenziekte. Eet smakelijk!