Sanacura
Blog – Nieuwsbrieven ¬

Nieuwsbrief no. 1 - Herfst 2014

Twaalf en een half jaar acupunctuur in Haren en Onnen!

Ik wil graag van deze feestelijke gelegenheid gebruik maken om middels deze nieuwsbrief alle cliënten die de afgelopen jaren de praktijk hebben bezocht te bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik zag u komen, en ik zag u weer gaan. Vaak met herstelde energie, evenwichtiger, met meer vertrouwen in uw lichaam, en soms met een verfrissend nieuwe kijk op het leven. Velen van u kwamen regelmatig even terug om hun gezondheid op peil te houden.

Ook alle verwijzers die de weg naar de praktijk hebben gevonden wil ik hierbij bedanken voor de prettige samenwerking bij het ondersteunen van onze cliënten!

Misschien kent u de praktijk alleen van horen zeggen, of is dit de eerste kennismaking met de praktijk? Dan heet ik u van harte welkom, en nodig ik u uit om een kijkje te nemen op mijn website sanacura.nl.

Even samenvatten

Wat is er zoal gebeurd in de loop der jaren? De praktijk ging van start in 2002 op Meerweg 58a in Haren, een dag in de week in de fysiotherapie praktijk van Hiske Dusink. Al snel werd de toeloop te groot en heb ik met veel plezier mijn werkzaamheden uitgebreid naar buurvrouw Joyce Schouwman van Yogacentrum Haren op nummer 52, totdat ik in 2009 kon verhuizen naar mijn eigen praktijkruimte aan de Koelandsdrift in Onnen.

Acupunctuur was in de beginfase de basis van mijn behandelingen. Maar na het behalen van mijn master diploma in Chinese geneeskunde kon ik dit uitbreiden met de Chinese kruidengeneeskunde. Deze toevoeging geeft in veel gevallen uitermate veel verdieping en verbreding aan de behandelingsmogelijkheden.

In de loop der jaren heb ik mij vooral toegelegd op gynaecologie - vrouwenklachten van diverse aard zoals menstruatieproblematiek, overgang, onvruchtbaarheid, en klachten tijdens de zwangerschap. Daarnaast behandel ik regelmatig huidaandoeningen zoals eczeem en acne; en zie ik naast vermoeidheid en slapeloosheid veel klachten van psychische aard zoals depressie, stress en spanning. Ook heb ik interesse in de ondersteuning van mensen die onder reguliere behandeling voor kanker staan.

Nieuws – oost en west hand in hand bij de behandeling van depressie!

Van elke vijf mensen lijdt er één ergens in de loop van zijn of haar leven aan een depressie. Dat is een aanzienlijk deel van de mensheid. Deze stemmingsstoornis heeft een grote impact op het dagelijks functioneren, en is een zware last voor zowel de patiënt als de naasten. Depressie is de veroorzaker van veel leed! Des te meer reden om te zoeken naar efficiënte behandelvormen met zo weinig mogelijk bijwerkingen, zoals psychotherapie, mindfulness en acupunctuur.

Uit een aantal recente grootschalige Britse onderzoeken is gebleken dat het een meerwaarde heeft om bij een depressieve stoornis naast de reguliere behandeling tegelijkertijd ook te behandelen met acupunctuur: men voelt zich dan sneller beter. En dit gunstige effect is nog groter als men naast de depressie ook aan pijn lijdt, wat opgaat voor ruim de helft van depressieve patiënten. En aangezien patiënten die aangeven ook last van pijn te hebben over het algemeen minder goed reageren op antidepressiva is in deze gevallen zeker winst te behalen door reguliere behandeling te combineren met acupunctuur.

Dit is een mooi voorbeeld van hoe regulier westerse en complementair oosterse geneeskunde elkaar kunnen versterken. Hoe het vaak loont om verschillende principes en benaderingen te combineren, en hoe je verder kunt komen door vanuit meerdere invalshoeken naar ons functioneren en onze gezondheid te kijken.

Herfsttip

Ze zijn er alweer een tijdje - mandarijnen! Heerlijke vruchten, vol met vitamine C om de komende winter goed door te komen. Neem het liefst biologische mandarijnen, was ze, schil ze, en geniet van de sappige vrucht, maar……. gooi de schilletjes niet weg! Laat ze gedurende een dag of vijf drogen, bewaar ze in een goed afsluitbare pot en u hebt een krachtig geneesmiddel in voorraad. Gedroogde mandarijnenschil is een prima slijmoplosser. Zodra u last hebt van een losse, volle slijmerige hoest laat u een aantal schilletjes trekken in kokend water om een heilzame thee te brouwen. Voeg eventueel wat honing toe om de licht bittere smaak te verzachten. Gebruik het niet bij een droge vastzittende hoest, en ook voor vrouwen met overgangsklachten zoals opvliegers is het middel te warm en te drogend. Aangezien het tevens de energie beweegt in de buik is het ook altijd goed bij misselijkheid. Dan kunt u de werking versterken door ook nog wat gember toe te voegen.

547643f3bf7ed_w1953bfbe0_gras-6.gif5476440f6489b_w195f64c8c_gras-7.jpg

Naast het gebruik als geneesmiddel (het is een veelgebruikt bestanddeel in de rijke Chinese kruidengeneeskunde!) is de gedroogde mandarijnenschil een populair ingrediënt in de Chinese keuken vanwege de geurigheid en de frisse, licht bittere, maar ook zoete smaak. Het wordt toegevoegd aan soepen, stoofpotten, desserts en marinades. Als u ze kort mee kookt moeten de droge breekbare schilletjes eerst even geweekt worden, bij langer mee pruttelen kunnen ze zo in de pan. Ook kunt u ze toevoegen aan allerlei smaken thee. In Azië worden gekonfijte schilletjes verkocht als snoepjes, een populaire snack voor op reis aangezien het een uitstekend middel is tegen wagenziekte. Eet smakelijk!