Sanacura
Blog – Nieuwsbrieven ¬

Nieuwsbrief no. 2 - Winter 2015

Het jaar van de geit.......

Het was u misschien niet ontgaan: van 18 februari 2015 tot 7 februari 2016 leven we volgens de Chinese kalender in het jaar van de geit (of het schaap – hier hebben de Chinezen blijkbaar maar één woord voor). En om helemaal precies te zijn: het is het jaar van de yin-houten geit. Dat is een hele rust na het galopperende yang-houten paard jaar 2014.

Hout staat voor groei, visie en verandering, en flexibiliteit. En zeker in een yang jaar kan die groei zeer explosief en expansief zijn. Aangezien het ook nog eens een paard-jaar was, zijn er het afgelopen jaar misschien een hoop oude overtuigingen, structuren en gewoontes vertrapt en kansen aangegrepen om nieuwe wegen in te slaan. In dit yin-jaar kunnen we onze energie juist weer naar binnen richten, steviger geworteld raken, en de nieuw gevormde takken tot bloei laten komen en vrucht laten dragen. En met de karakteristieken van de astrologische geit - bescheiden, kunstzinnig, vredelievend en zachtaardig - bergt dit jaar de potentie in zich van een grote harmonie.

Eerste Zon

Ik weet niet of het bovenstaande u aanspreekt? Astrologie staat ons westerlingen nogal ver van het bed. In China maakt astrologie echter nog altijd deel uit van het dagelijks leven. Door alle lagen van de bevolking heen laat men zich leiden door horoscopen. En het Boek der Verandering, of de I Tjing, waar men voorspellingen voor de toekomst uit berekent, behoort tot de populaire lectuur. Voor velen is het dan ook van groot belang te weten in welk teken het nieuwe jaar staat om het juiste levenspad te kunnen bewandelen.

Hoe dan ook, het nieuwe jaar staat in China voor een nieuwe levenscyclus en het begin van de lente. Grote Morgen, of Eerste Zon, wordt Nieuwjaarsochtend wel genoemd.

Dat is toch een prachtig beeld, daarom wens ik u:
Alle goeds voor het jaar van de geit!

Nieuws - Chinese kruiden bij infertiliteit

Er zijn misschien mensen die in dit prachtige jaar van de geit een kind het levenslicht zoude willen laten zien. Maar helaas gaat zwanger worden niet altijd even gemakkelijk. Ongeveer 15% van de stellen met een kinderwens kampt met verminderde vruchtbaarheid, waarvan een derde deel uiteindelijk ongewild kinderloos blijft. Wat een groot en ongrijpbaar verdriet is. Men rouwt immers om iets dat er nooit is geweest, maar wel vurig was gewenst.

Gelukkig wordt tweederde van de stellen met verminderde vruchtbaarheid uiteindelijk toch zwanger. Soms spontaan, maar vaak met hulpmiddelen als IVF, Chinese geneeskunde, of een combinatie van beide. Binnen de Chinese geneeskunde is er van oudsher veel aandacht voor de behandeling van onvruchtbaarheid, zowel met acupunctuur als met Chinese kruiden. Acupunctuur rondom de terugplaatsing bij IVF behandeling is al aardig gemeengoed geworden. Maar Chinese kruiden kunnen soms een nog grotere bijdrage leveren. Uit een recente studie in China bleek dat IVF behandeling gunstiger verliep als deze werd gecombineerd met Chinese kruiden: het baarmoederslijmvlies was dikker, de kwaliteit van het embryo hoger, en de kans op innesteling en zwangerschap was groter. Een nog interessantere studie stamt uit 2011. Toen vond een Australisch team van onderzoekers zelfs dat Chinese kruidengeneeskunde tweemaal zo succesvol is als IVF bij vrouwelijke infertiliteit! En aangezien IVF een erg ingrijpende en zware behandeling is, is dit een heel mooi resultaat.

Dus, zeker waar geen duidelijke medische oorzaak aanwijsbaar is voor de onvruchtbaarheid, is het waardevol om met behulp van de Chinese geneeskunde te proberen om op een natuurlijker wijze zwanger te worden. Vaak kan vruchtbaarheid bevorderd worden door de menstruatiecyclus beter te reguleren, eventuele tekorten aan energie aan te vullen, en spanning weg te nemen.

Wintertip

In de Chinese kruidengeneeskunde worden specerijen die we allemaal wel in de keuken hebben staan vaak gebruikt om hun geneeskrachtige werking. Denk aan kaneel en gember, beide buitengewoon interessante keukenjuweeltjes. Het zijn echte winterkruiden, met zeer verwarmende eigenschappen. Ze worden dan ook niet voor niets gebruikt als koekkruiden voor winterse speculaas. Bij beginnende verkoudheid kunnen we ons eigen huismiddeltje maken door een aantal schijfjes verse gember met een kaneelstokje of wat kaneelpoeder een minuut of tien te koken in een klein pannetje water. Zeef het mengsel, en drink het drie maal daags. Neem het niet bij hoge koorts, of als u veel last hebt van opvliegers, daarvoor is het een wat te heet middel. Ook liever niet vlak voor bedtijd, de warmte kan u uit uw slaap houden. Gember is natuurlijk, zoals velen van u wel zullen weten, ook een fantastisch middel bij misselijkheid.

54df4e9c610cc_w185c614bc_guizhilarge.gif54df4eb5e64b9_w1855e68a8_ginger-vierkant.jpg54df4ed7375cd_w1857379be_fennel-seed-tea-vierkant.jpg54df4ecc489cb_w185c49357_monnik-3.jpg

Kruidnagels - de nog gesloten bloemknopjes van een Aziatische boomsoort- en venkelzaadjes zijn ook verwarmende keukenkruiden, maar met een iets andere werking: ze bevorderen vooral de spijsvertering. Een milde remedie voor kinderen met buikpijn: kook een kruidnagel een paar minuten mee in een beker melk. En een kopje venkelthee als verzachtend middel bij buikkrampen doet wonderen, bovendien bevordert het de spijsvertering na een overvloedige maaltijd. U kunt natuurlijk ook net zoals de Indiërs na de maaltijd een handjevol losse venkelzaadjes goed uitkauwen. Ook voor deze beide kruiden geldt dat zij voor mensen met hitteverschijnselen wel wat aan de warme kant zijn.