Sanacura
Blog – Posts ¬

Aan te raden boeken

Boekenlijst

Voor degenen die na het doorwerken van deze website nog met vragen blijven zitten en behoefte hebben aan meer informatie heb ik een boekenlijst samengesteld met een aantal aanraders.

Prof. Dr. Jan Keppel Hesselink en Drs. David Kopsky, Met het oog op de naald
Een duidelijk en actueel boek over acupunctuur en wetenschap, en vooral over de plaats die de acupunctuur inneemt binnen de moderne wetenschap. Dit boek krijgt u gratis als u lid wordt van de Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur – npva.nl

Penelopy Ody, De Chinese Geneeskundegids
Een praktisch, helder en toegankelijk boekje over alle onderdelen van de Chinese geneeskunde, vooral ook over de kruidengeneeskunde, met veel kleurrijke illustraties. Momenteel niet meer verkrijgbaar, maar als u wat rondneust bij de boekhandelaren zijn er genoeg alternatieve gidsjes te vinden over de Chinese geneeskunde.

Ted Kaptchuk, Handboek Chinese geneeswijzen
Een klassieker! Een zeer informatief boek met vooral veel aandacht voor de Chinese denkwijze, filosofie, cultuur, geschiedenis en traditie. Voor degenen die wat meer willen weten over de achtergrond van de Chinese geneeskunde een zeer lezenswaardig boek.

Harriet Beinfeld en Efrem Korngold, Basisboek Chinese geneeswijzen
Een gezaghebbend naslagwerk voor degene die echt meer wil weten! Het eerste deel behandelt de theorie van de Chinese geneeskunde, het tweede deel geeft een overzicht van de psychologie die samengaat met de Chinese geneeskunde, en het derde deel gaat over de verschillende behandelmethoden.

Barbara Temellie, Goed in je vel met de vijf elementen. Voeding volgens de vijf elementen.
Een duidelijk en leerzaam boekje over de Chinese visie op voeding. Veel praktische voedingsadviezen voor verschillende lichaamsconstituties. Handige overzichtjes van de gezondheid bevorderende werking van kruiden en voedingsmiddelen. Op het moment helaas niet verkrijgbaar, is in herdruk. Wordt weer verwacht april 2015.

Dr. David Servan-Schreiber, Uw brein als medicijn
In dit zeer interessante en goed leesbare boek worden zeven natuurlijke behandelwijzen van stress, angst en depressie beschreven, waaronder acupunctuur, hartcoherentie en EMDR. Hierbij wordt uitgegaan van de eigen genezende kracht van hersenen.

Ton van Gelder en Fiona de Vos, De lachende Boeddha
Een mooi, licht en soms humoristisch boekje over hoe emotionele blokkades op te heffen en tot een meer harmonisch leven te komen, bekeken vanuit de Chinese visie.

Bram Bakker en Koen de Jong, Verademing. Goed ademhalen voor ontspanning, meer energie, sneller afvallen.
Een niet optimale ademhaling kan de oorzaak zijn van diverse lichamelijke en psychische klachten. Vaak zijn we ons er niet bewust van dat onze ademhaling beter kan. Een duidelijk en praktisch boekje met eenvoudige tips en ademhalingsoefeningen om onze gezondheid te verbeteren.

Dr. David O’Hare en drs. Kees L. Blase, Slanker met je hartritme
In dit verrassende boekje wordt een stappenplan beschreven, waarbij je in de eerste 6 stappen leert om door middel van dagelijkse oefeningen eerst je ademhaling en hartritme onder controle te krijgen en daarna je emoties beter te leren reguleren. Tot zover bruikbaar voor werkelijk iedereen! De laatste 3 stappen gaan specifieker in op het veranderen van je eetgewoontes voor mensen die willen afvallen. Helaas alleen nog verkrijgbaar bij hartfocus.nl, waar u ook meer informatie vindt over dit programma en over hartcoherentie in het algemeen.

Erik van den Brink en Frits Koster, Compassievol leven, van mindfulness tot heartfulness.
In aanleg beschikt ieder mens over compassie of mededogen. Maar niet altijd heeft dit vermogen voldoende de kans gekregen om tot ontwikkeling te komen. Gelukkig kan daar door oefening iets aan gedaan worden. Met behulp van de compassietraining verrijk en verdiep je je leven met meer mildheid en aandacht, naar jezelf en naar anderen toe. Een praktisch oefenboek over het gezonder leren omgaan met psychisch of lichamelijk lijden.

Erik van den Brink en Frits Koster, Compassie in je leven. Mindfulness verdiepen met heartfulness.
Een vriendelijker omgang met jezelf, meer sociale verbondenheid, minder angst om fouten te maken – wie wil dat niet? In de praktijk blijkt dat vaak moeilijk haalbaar, zeker als je pijnlijke en stressvolle omstandigheden tegenkomt. Compassie stelt je in staat meer levensgeluk te verwerven. Het Boom hulpboek Compassie in je leven is een gids voor iedereen die zoekt naar wegen om lijden te verlichten, meer levensgeluk te ervaren, gezonder met zichzelf en met anderen om te gaan en te leven vanuit het hart. Deze zelfhulptraining biedt waardevolle oefeningen en gratis downloadbare audiobestanden om compassie verder te ontwikkelen en de werking van mindfulness te verdiepen met heartfulness.