Sanacura

Praktijk

Ik heb sinds 2002 een praktijk voor acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde in Haren/Onnen, waarbinnen ik voornamelijk de werkwijze van de Klassieke Chinese Geneeskunde volg. Hierbij combineer ik acupunctuur meestal met een kruidenrecept, welke ik bestel bij een gespecialiseerde apotheek. Naast de algemene lichaamsacupunctuur werk ik ook wel met ooracupunctuur. Soms pas ik acupressuur en shiatsu toe wanneer dit een meerwaarde lijkt te hebben.

Visie

Elk mens is uniek, ieder heeft zijn eigen aard en karakter en gestalte, en zijn persoonlijke manier van doen en zijn. Dan zijn we ook nog eens geen dag hetzelfde. Wat een hoeveelheid aan ontmoetingen! Deze dynamiek, de aandacht voor de mens in al zijn facetten, en de aardse en concrete benadering, maakt het werken in mijn praktijk tot een uiterst boeiende en dankbare bezigheid! Lees hier en hier meer over de fascinerende achtergrond van de Chinese geneeskunde.

Opleiding

Na mijn eindexamen gymnasium in 1976 en het behalen van het kandidaatsexamen psychologie doorliep ik de studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Na een stage in een ziekenhuisje hoog in de bergen van de Indiase Himalaya en een rondreis door India waarbij ik diverse gezondheidsprojecten bezocht studeerde ik in 1987 af als regulier arts. Mijn artsen-loopbaan begon met een periode op een Eerste Hulp afdeling. Daarna heb ik gedurende een aantal jaren gewerkt in diverse psychiatrische ziekenhuizen in Engeland en in 1994 het diploma van The Royal College of Psychiatrists behaald.

Terug in Nederland heb ik mij bekwaamd in de acupunctuur aan de opleiding van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging, wat resulteerde in het NAAV-lidmaatschap, gevolgd door de 3-jarige Masteropleiding in Traditionele Chinese Geneeskunde waar ik mij heb verdiept in de Chinese kruidengeneeskunde bij de zeer kundige en ervaren Yifan Yang, een zowel westers als Chinees opgeleide arts, docente en auteur van diverse handboeken over Chinese kruidengeneeskunde.

Om ook meer ‘hands on’ bezig te kunnen zijn heb ik daarnaast de opleiding tot shiatsu therapeut gedaan aan de Dutch Bodywork Academy.

Nascholing

Over de jaren heen heb ik vele verdiepingscursussen gevolgd over diverse onderwerpen variërend van de behandeling van angst, depressie, vermoeidheid en slapeloosheid tot het begeleiden van zwangerschap, menopauzale klachten, infertiliteit (al dan niet in combinatie met IVF), huidziektes, allergieën en auto-immuunziekten, hypertensie, atherosclerose en diabetes. Daarnaast heb ik het combineren van westerse medicatie met Chinese kruiden, de benadering van gecompliceerde ziektegevallen en de ondersteuning bij reguliere behandeling van kanker bestudeerd. Ook heb ik mij verdiept in hoeverre schedelacupunctuur, voeding, qigong, en shiatsu een bijdrage kunnen leveren aan de behandeling. Verder heb ik kennis genomen van de filosofische achtergrond van de Chinese punt-namen. Over de klassieke ideeën van het verloop van de diverse energiebanen en de kunst van het naalden zetten heb ik veel geleerd onder anderen van de eminente Chinees geneeskundige en taoïstisch meester Jeffrey Yuen. Een mensenleven is niet lang genoeg om de volle rijkdom van de Chinese geneeskunde tot je te nemen!

In 2017 heb ik de driejarige Master-opleiding van het Amerikaanse Institute of Classics in East Asian Medicine van Arnaud Versluys (ICEAM) afgesloten, en kan ik mijzelf Diplomate in Canonical Chinese Medicine noemen. Arnaud wordt internationaal geprezen om zijn diepgaande kennis van de klassieke geschriften uit de Han dynastie. Het bestuderen van deze teksten heeft mij gebracht tot het hart van de Chinese geneeskunde. Deze oeroude kennis in combinatie met de uiterst nauwgezette polsdiagnose en buikpalpatie volgens de Tian-lineage is zo uniek, en zo bruikbaar in een moderne acupunctuurpraktijk, en leidt tot zulke goede resultaten! Uw pols, uw buik, uw verhaal en presentatie…….tezamen dienen zij mij als gids om te komen tot een behandeling welke u op dat moment op het lijf geschreven is. Regelmatig blijf ik clinics en seminars van de ICEAM-groep volgen voor verdere verdieping in de klassieke Chinese geneeskunde en neem ik actief deel aan het digitale, wereldwijde ICEAM-forum voor de bespreking van casuïstiek.

Meer recent is ook gynaecologie-expert Sharon Weizenbaum van het White Pine Institute een grote inspiratiebron voor mij.

Daarnaast ben ik lid van een tweetal lokale intervisiegroepen van acupuncturisten, en blijf ik mijzelf nascholen op het gebied van de reguliere geneeskunde.