Sanacura
Klachten ¬

Maag- en darmklachten

Welke ziektebeelden?

Problemen van het maag-darmkanaal komen heel veel voor. Dit kan variëren van maagpijn, misselijkheid, zuurbranden of een opgezet gevoel, tot chronische buikpijn of darmkrampen met diarree of constipatie. Van deze klachten kunt u zich erg vervelend voelen. Een slecht werkende spijsvertering heeft namelijk een heel directe invloed op ons gevoel van welbevinden, en daarnaast kunnen soms ook voedingsstoffen nog eens minder goed worden opgenomen.

Het meest voorkomende spijsverteringsprobleem is wel de prikkelbare of spastische darm, waarbij de darm overgevoelig is geraakt voor allerlei invloeden van buitenaf zoals bepaalde voedingsmiddelen, of stress en spanning thuis of op het werk. Maar ook klachten van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zien we veel. Helaas heeft de westerse geneeskunde bij deze aandoeningen niet altijd een afdoende effect.

Wat is de oorzaak vanuit Chinees-geneeskundig perspectief?

Hoe gaan we om met maag-darmklachten in de Chinese geneeskunde? Over het algemeen is de eerste ingang het goed reguleren, of harmoniseren, van de spijsvertering. Obstipatie moeten we in beweging krijgen, diarree moeten we indammen. Hierbij zal er veel aandacht uitgaan naar het ‘klimaat’ in het maag-darmkanaal. Is er ophoping van lucht of zijn er materiële blokkades, is er beweging of stilstand, hoe is de spanning van de darmwand, is het te vochtig of juist te droog, is er sprake van kou of van hitte? Als het ‘klimaat’ verbeterd is, een overactieve geprikkelde spijsvertering tot rust gebracht, of een te traag metabolisme wat is aangejaagd, zult u zich al veel beter voelen. In veel gevallen zal er dan nog een periode van versterking van het maag-darmstelsel nodig zijn.

Kunnen we er iets aan doen?

In de praktijk zal ik aan de hand van uw klachtenpatroon, pols- en tongdiagnose en een buikonderzoek mij een beeld vormen over hoe en waar het is misgegaan met de energiehuishouding in uw maag-darmkanaal. Gelukkig kunnen we met de combinatie van acupunctuur, Chinese kruiden en voedingsadviezen uw spijsvertering vaak goed ondersteunen en uw klachten verlichten.
Daarnaast kan het vaak zinvol zijn om met ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken uw lichaam te helpen het evenwicht terug te vinden. Over hoe dit te doen kan ik u in de praktijk aanwijzingen geven.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met de praktijk. U kunt ook verder lezen over acupunctuur of Chinese kruiden.

Paula_Modersohn-Becker_019 375.png