Sanacura
Klachten ¬

Menstruatie

De cyclus

Problemen met de vrouwelijke cyclus, zoals pijnlijke, heftige of langdurige menstruatie, onregelmatige cyclus, tussentijds bloedverlies en premenstruele spanning zijn bij uitstek geschikt voor behandeling met acupunctuur en/of Chinese kruiden. De eb en vloed beweging van de cyclus kan namelijk heel mooi vertaald worden naar de yin en yang terminologie van de Chinese geneeskunde:

Het getij van de cyclus
De eerste helft van de cyclus is de vochtige en koele yin fase: de fase van opbouw en groei, het baarmoederslijmvlies wordt gevormd en het ei blaasje gaat groeien. De eisprong of ovulatie luidt de warme en dynamische yang fase in: de eicel begeeft zich op weg door de eileider richting de baarmoeder, gevolgd door een eventuele bevruchting en innesteling – het toppunt van dynamiek, het begin van een potentieel nieuw leven! De meeste cycli zullen dit hoogtepunt echter niet bereiken……en eindigen in het afstoten van het dan nutteloos geworden gespreide bedje – de menstruatie. Het yang trekt zich weer terug, en onder invloed van het opkomende yin begint het verhaal van voren af aan, met nieuwe mogelijkheden en kansen……

Waar volgens de westerse gynaecologie de cyclus onder invloed staat van de hormonen oestrogeen en progesteron, en cyclusstoornissen voornamelijk via hormonale weg worden behandeld (toediening van hormoonpreparaten), houdt de Chinese gynaecologie zich bezig met subtiele verschuivingen in het evenwicht tussen yin en yang, vocht en droogte, koude en warmte, zachtheid en hardheid, rust en dynamiek, loslaten en vasthouden, leegte en volheid.

Paula_Modersohn-Becker_375.png

Wat is er te doen aan uw menstruatieklachten?

Het is erg vervelend als uw menstruatie u veel klachten bezorgt. Elke maand komt deze last weer terug. Misschien voelt u zich een groot deel van uw cyclus lamlendig, moe, en prikkelbaar. Neemt u gerust eens contact op om te bekijken of acupunctuur en/of Chinese kruiden uw klachten kunnen verzachten en uw cyclus een soepeler verloop kunnen geven. Door het prikken van bepaalde acupunctuurpunten en het innemen van diverse Chinese kruiden kan ingespeeld worden op subtiele verschuivingen in het evenwicht, en kan een nieuwe balans bereikt worden met een beter gereguleerde menstruatiecyclus. Waardoor uw hele lichamelijke en psychische functioneren harmonieuzer en meer in evenwicht zal zijn. Ook bij klachten van endometriose is er grote winst te behalen.

Ook in de puberteit
Bij jonge meisjes in de puberteit kan de menstruatie juist in de eerste jaren veel overlast geven. Een onregelmatige cyclus, een pijnlijke menstruatie, of hevig bloedverlies. Allemaal erg vervelend, zeker voor opgroeiende meiden die wel iets anders aan hun hoofd hebben! Pijnstillers kunnen natuurlijk de scherpe randjes van de pijn halen, en het slikken van de pil kan helpen om hevig bloedverlies in te dammen en de cyclus te reguleren. Maar ook hier kan acupunctuur op een natuurlijke manier helpen bij het vinden van een nieuw evenwicht. Juist jonge mensen zijn vaak erg ontvankelijk voor de werking van acupunctuur!

Menstruatiescorekaart
U kunt hier klikken voor een menstruatiescorekaart, waarin u de heftigheid van uw menstruatie intekent, en zo een meer objectieve maat krijgt van de hoeveelheid bloedverlies.

Verdieping

Waterkinderen
Een prachtig document over allerlei aspecten van de vrouwelijke cyclus is de film ‘Waterchildren’ van Aliona van der Horst. Zij volgt in deze documentaire het spoor van de eigenzinnige kunstenares en pianiste Tomoko Mukaiyama. Kijk voor meer informatie op www.waterchildren.nl of bekijk hier de trailer:

Als u deze bijzondere en indringende film graag wilt zien, kunt u een leenexemplaar van de praktijk mee naar huis krijgen.

Meer lezen?
Klik hier voor resultaten uit wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van Chinese geneeskunde op de menstruatie, en in mijn Zomernieuwsbrief - Pioenroos, kampioen bij menstruatieperikelen vertel ik u meer over de specifieke 'vrouwenkruiden'.