Sanacura
Klachten ¬

Infertiliteit

Kinderwens

Misschien bent u op deze website terechtgekomen omdat zwanger worden in uw geval niet zo een vanzelfsprekendheid blijkt te zijn als u had verwacht. Soms lukt het gewoonweg niet. Hier kan een duidelijk medische oorzaak voor aan te wijzen zijn, zoals endometriose of ovulatieproblematiek als PCOS, maar heel vaak is er sprake van ‘onbegrepen onvruchtbaarheid’. In beide gevallen kan de Chinese geneeskunde wellicht iets voor u betekenen.

Ondersteuning van IUI, IVF en ICSI

Als u al bent terechtgekomen in het medische circuit, kan acupunctuur u ondersteuning bieden bij behandelingen als IUI, IVF en ICSI. Dit pas ik veel toe in mijn praktijk. Afhankelijk van uw wensen en/of de aard van uw vruchtbaarheidsproblematiek kan het aantal benodigde acupunctuurbehandelingen uiteenlopen van slechts één behandeling rondom de embryo-terugplaatsing tot meerdere behandelingen per maand.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de kans op zwangerschap aanzienlijk toeneemt door o.a. een betere doorbloeding van de onderbuik en vermindering van de samentrekkingen van de baarmoeder bij terugplaatsing. Bovendien kan acupunctuur u helpen om beter om te gaan met de emotionele en lichamelijke belasting van de IVF behandelingen, wat ook weer uw kansen op een positief resultaat verhoogt. Uit een recente studie in China bleek dat IVF behandeling gunstiger verliep als deze werd gecombineerd met Chinese kruiden: het baarmoederslijmvlies was dikker, de kwaliteit van het embryo hoger, en de kans op innesteling en zwangerschap was groter.

Voorafgaand aan het IVF traject

Eigenlijk is het beter indien u naar de praktijk komt een aantal maanden voordat u het IUI of IVF traject in gaat. Dan kan er gewerkt worden met een combinatie van acupunctuur, Chinese kruiden en leefstijladviezen om u in een zo goed mogelijke conditie te krijgen, uw menstruatiecyclus te reguleren, en de kwaliteit van uw eicellen te verbeteren. De meerwaarde hiervan kwam ook naar voren in recent Amerikaans onderzoek: het resultaat van IVF bleek het beste door deze te combineren met acupunctuur en Chinese kruiden. Bovendien bestaat er bij deze manier van werken de mogelijkheid om ook uw partner in behandeling te nemen om zijn conditie te verbeteren en de kwaliteit van zijn sperma te verhogen.

Zeker ook voor vrouwen die onder behandeling zijn voor aandoeningen als endometriose en PCOS kan de Chinese geneeskunde een waardevolle bijdrage leveren naast de reguliere behandelingen. Uit onderzoek is gebleken dat na operatief ingrijpen bij endometriose door vervolgbehandeling met Chinese kruiden de groei van nieuwe endometriose haarden in het bekken afneemt en de kans op zwangerschap toeneemt.

DSC04449 - Copy 375.png

Liever voorlopig geen IVF?

Natuurlijk is het ook mogelijk (en in veel gevallen eigenlijk het allerbeste!) te komen voor behandeling van infertiliteit als u helemaal nog niet toe bent aan IVF, en eerst op een natuurlijker wijze wilt proberen om zwanger te worden.

Misschien komt u door de acupunctuurbehandelingen dichter bij uw lichaam te staan en leert u uw cyclus beter kennen. Of u raakt in de loop van jaren opgebouwde en zich in uw lichaam vastgezette spanning kwijt. Of uw menstruatiecyclus gaat net iets gunstiger en soepeler verlopen. Wellicht hebt u door jarenlang hard werken roofbouw gepleegd op uw lichaam, en wordt uw energie weer aangevuld. Allemaal factoren die u het vertrouwen in uw lichaam terug kunnen geven en/of uw vruchtbaarheid kunnen bevorderen. En naast acupunctuur hebben Chinese kruiden hierbij vaak een prominente rol te vervullen. Uit recent onderzoek is gebleken dat de Chinese kruidengeneeskunde tweemaal (!) zo succesvol is als IVF bij vrouwelijke infertiliteit.

IVF niet gelukt?

Soms kan het ook na afloop van een onsuccesvol verlopen IVF traject zinvol zijn alsnog de Chinese geneeskunde een kans te geven. De moderne voortplantingstechnologie heeft natuurlijk grote vooruitgang geboekt in het ontwikkelen van de meest optimale condities om embryo’s te vormen en te laten gedijen buiten de baarmoeder. Maar wat er gebeurt in de eierstokken voordat men de eitjes in handen heeft en in de baarmoeder zodra het embryo daar is teruggekeerd blijft toch een mysterie. En daar zit nou juist de kracht van de Chinese geneeskunde – Chinese artsen zijn met name goed in het beïnvloeden van dit soort subtiele en verborgen processen. Mogelijk liggen hier in uw geval toch nog kansen!

Paula_Modersohn-Becker in.png

Basale temperatuurcurve, cyclus-apps en ovulatietesten

Om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van uw vruchtbaarheidsproblematiek is het goed om gedurende minstens 1 maand (bij voorkeur gedurende 3 maanden) een basale temperatuurcurve bij te houden. Dit geeft mij veel informatie over de aard van uw infertiliteitsprobleem, en is een uitstekende ondersteuning bij het opstellen van zo passend mogelijke kruidencombinaties. Voor het eerste consult kunt u hier alvast een begin mee maken. U kunt hier klikken om een bestand te downloaden met een formulier waarin u de curve af kunt tekenen. En klikt u hier voor uitleg over de basale temperatuurcurve.

Daarnaast kunt u natuurlijk uw cyclus in kaart brengen via de vele menstruatie-apps die er tegenwoordig bestaan, en/of u kunt ovulatietesten doen om uw vruchtbare dagen te bepalen.

Herhaalde miskramen

Het is ook mogelijk dat bij u het probleem niet ligt bij het zwanger raken, maar dat u steeds vroeg in de zwangerschap het vruchtje verliest. Elke keer is dat weer een groot verlies, en kost het tijd om hier weer lichamelijk en emotioneel van te herstellen. Ook dan kan acupunctuur wellicht iets voor u betekenen. Vanuit de visie van de Chinese geneeskunde valt het probleem van herhaalde miskramen onder het hoofdstuk van de infertiliteit, en kan volgens dezelfde principes behandeld worden.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Na het doormaken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voelt u zich waarschijnlijk erg onzeker om weer zwanger te worden uit angst voor een herhaling. Heeft de Chinese geneeskunde u op dit vlak ook iets te bieden? Niet zoveel als verkleving als gevolg van een infectie of operatie de achterliggende oorzaak is, of een anatomische afwijking. Is daar echter geen sprake van, dan kan acupunctuur mogelijk wel een rol spelen om herhaling te voorkomen. Zoals in het geval van samentrekkingen van de spiertjes in de wand van de eileider, wat we wel zien als gevolg van stress of heftige emoties. Of bij een blokkade van energie in de onderbuik, waardoor het eitje te traag wordt afgegeven door de eierstok en blijft steken in de inmiddels te droge eileider. Of als er juist dikke slijmproppen in de weg zitten, of een endometriose haardje, waardoor het eitje zijn reis richting baarmoeder niet kan vervolgen. Dan kan acupunctuur, eventueel in combinatie met Chinese kruiden, u in een betere conditie brengen om de kans op een goed verloop van uw volgende zwangerschap te verhogen.

Waterkinderen

Mogelijk bent u al jaren tevergeefs bezig om een kindje te verwekken. Dit brengt veel verdriet en onzekerheid met zich mee. Geen kind hebben voelt voor veel vrouwen als een groot, onzichtbaar verlies. Want ‘mensen om hen heen zien niet wat zij niet hebben’. Aliona van der Horst maakte een prachtige poëtische film over dit thema: ‘Waterchildren’, een bespiegeling over vruchtbaarheid.

Zij volgt in deze documentaire het spoor van de eigenzinnige kunstenares en pianiste Tomoko Mukaiyama, maar brengt ook haar eigen persoonlijke leed in in de film – Aliona probeert al acht jaar een kind te krijgen. Al haar ongeboren kinderen zitten in haar hoofd. “Ze zijn niet in deze wereld. Maar soms zie ik ze spelen in de kamer.”

Volgens een Japans boeddhistisch ritueel worden alle te vroeg geboren, dood geboren en nooit geboren kinderen op begraafplaatsen als kleine beeldjes naast elkaar neergezet, zo worden zij zichtbaar gemaakt, en zijn toch nog een beetje onder ons: zij zijn de waterkinderen. Want waterkinderen, zo zegt een Japanse moeder, zijn óók echte kinderen.

Een ontroerende film over leven en dood, over rouwen en hoop – een requiem voor alle ongeboren kinderen. Kijk voor meer informatie op www.waterchildren.nl of bekijk hier de trailer:

Als u deze bijzondere en indringende film graag wilt zien, kunt u een leenexemplaar van de praktijk mee naar huis krijgen.

Meer informatie

Verder is er veel interessante, meer praktische, informatie over acupunctuur bij infertiliteit te vinden op de site van de gespecialiseerde infertiliteits kliniek van de Australische Jane Lyttleton. Voor de dagelijkse praktijk van de behandeling van onvruchtbaarheid haal ik mijn inspiratie veelal uit haar integere en weldoordachte manier van werken.

Als u meer gedetailleerde informatie wilt over bovengenoemde wetenschappelijke onderzoeken, kunt u hier verder lezen.

Meer informatie over acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde vindt u hier.

En klikt u hier voor een sfeervolle reportage over het reilen en zeilen van de drukbezochte Harley Street Clinic in het centrum van Londen, waar onder de bezielende leiding van Dr. Xiao-Ping Zhai al jarenlang vrouwen (en mannen) met verminderde vruchtbaarheid worden behandeld met Chinese geneeswijzen.