Sanacura
Klachten ¬

Overgang

Wanneer spreken we van ‘de overgang’?

De overgang is de levensfase welke de omslag van uw vruchtbare naar uw onvruchtbare leven markeert. Deze periode strekt zich uit van een aantal jaren voor de laatste menstruatie (deze laatste menstruatie noemen we ook wel de menopauze) tot minimaal een jaar erna. U merkt dat u in de overgang raakt door een veranderend menstruatiepatroon. Deze overgangsperiode kan vrij ongemerkt voorbijgaan, maar gaat bij het merendeel van de vrouwen gepaard met aanzienlijke klachten zoals opvliegers, onrust, slaapproblemen, nachtzweten, stemmingswisselingen, depressiviteit, kribbigheid, ‘zichzelf niet meer herkennen’, hartkloppingen, vaginale droogte, hoofdpijn, koude voeten en vermoeidheid. Langzamerhand stelt zich een nieuw evenwicht in in uw lichaam.

Chinees geneeskundige visie op de overgang
De Chinese geneeskunde brengt deze overgangsklachten in verband met een verminderde reproductie-energie. Deze energie ligt opgeslagen in het onderlichaam. Door de afname van deze energie kunnen tegendraadse en instabiele bewegingen van energie ontstaan, waarbij in het bovenlichaam te veel energie en hitte wordt verzameld, en het onderlichaam te leeg en te koud wordt. Met als gevolg de hierboven genoemde klachten!

Paula_Modersohn-Becker_-Selbstbildnis_mit_zwei_Blum 375en_in_der_erhobenen_linken_Hand(1907).png

Wat als u veel klachten heeft?

Misschien verloopt deze periode bij u zodanig heftig, dat het een grote negatieve invloed heeft op uw dagelijks functioneren. Dan kunnen acupunctuur en/of Chinese kruiden van grote betekenis zijn om uw klachten te verzachten, en u zowel lichamelijk als geestelijk meer in balans te brengen. Ik hoor vaak dat vrouwen zeggen ‘….nu ken ik mezelf tenminste weer…..’. Soms al na 1 of 2 behandelingen. Veel vrouwen kiezen voor acupunctuur als alternatief voor hormoonpreparaten, maar het is ook mogelijk als hulpmiddel naast hormoongebruik.

Ontspanning en ademhaling
Het is vaak heel zinvol om met ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken uw lichaam te helpen het evenwicht terug te vinden en zo opvliegers beter op te kunnen vangen. Het hartcoherentieprogramma is hiervoor een uitermate geschikt hulpmiddel. U kunt in de praktijk oefenen met dit programma voorafgaand aan een acupunctuurbehandeling.

Verdieping

Waterkinderen
Soms ervaren vrouwen het afscheid nemen van hun vruchtbaarheid als een emotioneel zwaar proces. Aliona van der Horst maakte een prachtige poëtische film over dit thema: ‘Waterchildren’, een bespiegeling over vruchtbaarheid. Zij volgt in deze documentaire het spoor van de eigenzinnige kunstenares en pianiste Tomoko Mukaiyama. Beseffend dat haar vermogen om kinderen te baren eindig is, creëerde zij een kathedraal opgetrokken uit twaalf duizend witte zijden jurken. Uitgenodigd deze jurken te bevlekken met hun ‘maanbloed’ wisselen vrouwen in het hart van deze kathedraal intimiteiten uit over kwesties rond seksualiteit en vruchtbaarheid, en het verlies hiervan. Kijk voor meer informatie op www.waterchildren.nl of bekijk hier de trailer:

Als u deze bijzondere en indringende film graag wilt zien, kunt u een leenexemplaar van de praktijk mee naar huis krijgen.

Meer lezen?
Klikt u hier voor een recente interessante studie naar het positieve effect van acupunctuur op overgangsklachten, of kijkt u eens in mijn Winter Nieuwsbrief van 2016 voor een uitgebreidere uitleg van de Chinees geneeskundige visie op de overgang.