Sanacura
Klachten ¬

Vermoeidheid en slapeloosheid

Vermoeidheid

Wellicht bent u op deze website terechtgekomen omdat u zich al langere tijd niet fit voelt, niet lekker in uw vel zit, moe en lamlendig bent, last hebt van stress of spanning. En op zoek bent naar therapeutische mogelijkheden.

Niet eenduidig
Vermoeidheid is geen eenduidig begrip en vraagt om diverse invalshoeken. Mogelijk is er een medische oorzaak aan te wijzen zoals schildklierproblematiek of een sluimerende infectie. Misschien hebt u te lang onder spanning geleefd of is er sprake van lichamelijke of geestelijke overbelasting. Of zijn er ingrijpende veranderingen in uw persoonlijke leven geweest. Misschien kunt u ook helemaal geen reden bedenken, en blijft uw vermoeidheid onverklaard.

Chinese geneeskunde
Vermoeidheid kan voor verschillende mensen een verschillende betekenis hebben en een totaal andere ervaring zijn. Is uw vermoeidheid lichamelijk, of juist meer psychisch van aard? Waar voelt u het? Is het lichaam zwaar, of juist pijnlijk? Bent u de richting in uw leven kwijt, of bent u depressief? Bent u slaperig, of super alert en onrustig? De Chinese geneeskunde probeert uw precieze ervaring in kaart te brengen en aan de hand daarvan (in samenhang met de pols- en tongdiagnose) een diagnose te stellen. Is er bij u sprake van een tekort aan energie? En waar dan in uw lichaam? Of schort er iets aan de verspreiding van uw energie?

Acupunctuur of kruiden?

Mogelijk kan de Chinese geneeskunde een bijdrage leveren aan uw herstel. Voorzichtige (!) — om niet de laatste resten energie teveel te verspreiden — behandeling met acupunctuur is vaak op z’n plaats, vooral als de verdeling van energie in het lichaam niet optimaal is. Daarnaast is kruidenbehandeling meestal essentieel, om het onderliggende tekort aan energie en basissubstanties (zoals bloedenergie) aan te vullen.

Voeding
Verder kan het gewenst blijken om voedingsgewoontes aan te passen. Een gezonde voeding met ingrediënten die bij uw lichaamsconstitutie passen is onontbeerlijk, en in de meeste gevallen zult u hier adviezen voor mee naar huis krijgen.

Burn-out
Daarnaast is het uiteraard van groot belang om te kijken of uw leefstijl wellicht een bijdrage levert aan een chronisch gevoel van vermoeidheid. Tegenwoordig eisen we veel van onszelf, velen van ons raken overbelast door de combinatie van werkdruk, zorg voor familie en diverse andere verplichtingen. Maar onze energievoorraad is niet onuitputtelijk! Uiteindelijk raken we opgebrand. Met als belangrijkste symptomen vermoeidheid, hyperventilatie, maag-darmproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, depressiviteit en slaapproblemen. En slapeloosheid houdt natuurlijk uw vermoeidheid in stand.

Slapeloosheid

Slaapproblemen kunnen op zichzelf staan, maar zijn soms ook het eerste symptoom van een burn-out, en kunnen dan leiden tot een scala aan klachten. Een goede nachtrust is een groot goed. Gelukkig heeft de acupunctuur hier veel aangrijpingspunten. Aandacht hebben voor subtiele ritmes en eb en vloed bewegingen is juist datgene waar de Chinese geneeskunde goed in is. Ons dag- en nachtritme kan beschreven worden in termen van een doorgaande vloeiende overgang van activiteit of yang energie naar rust of yin energie. Dit ritme raakt in ons drukke bestaan gemakkelijk verstoord. Dan is het zaak een nieuw evenwicht te vinden.

Wat kunt u zelf doen?
Alles hebt u natuurlijk al geprobeerd. Een frisse, stille en donkere slaapkamer. Geen koffie, zwarte of groene thee, of alcohol in de avonduren. U past op met kruidenthee, daar kunnen soms juist heel verkwikkende ingrediënten in zitten. U neemt het liefst een pure thee zoals rooibos of kamille zonder andere toevoegingen, of een glaasje melk met een lichte snack. U gaat op tijd naar bed en heeft een kalmerende pre-slaap routine voor uzelf uitgestippeld zonder inspannende lichamelijke of geestelijke activiteiten.

Als aanvulling op alles wat u al hebt gedaan om te trachten uw slaap te verbeteren kunt u mijn blog Ge Hong over slapeloosheid bekijken, waar een aantal eenvoudige Qigong oefeningen beschreven staan die u voor het slapen gaan kunt doen om uw lichaam en geest tot rust te brengen. En brengt u dan ook nog even een bezoekje aan The Hour of The Wolf, om troost en bemoediging te putten uit de ontmoeting met de slapelozen van Lotta Blokker.

Ontspanning en ademhaling
Het is daarnaast heel zinvol om gedurende de dag met ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken uw lichaam te helpen het evenwicht terug te vinden. Het hartcoherentieprogramma is hiervoor een uitermate geschikt hulpmiddel. U kunt in de praktijk oefenen met dit programma voorafgaand aan een acupunctuurbehandeling. U krijgt dan aanwijzingen mee hoe u hier thuis zelf mee aan de slag kunt.

overgang wachten bijgesneden(1).png